Kínai látogatás

Az Eszterházy Károly Egyetem négyfős delegációja (Dr. Liptai Kálmán rektor, dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona rektorhelyettes, Dr. Tánczos Tamás dékánhelyettes, Taylerné Tóth Katalin Nemzetközi Kapcsolatok Központjának osztályvezetője) november 17-24-ig Kínába látogatott, hogy partnerkapcsolatokat építsen az egyetem számára.

Az út elsődleges célja intézményünk angol nyelvi képzéseinek népszerűsítése volt.

A pekingi székhelyű Beijing Union Egyetemmel (BUU) Intézményünknek már több éve jól működő kapcsolata van, így nyaranta Egerben és Gyöngyösön háromhetes nyári egyetemi kurzusokat szervezünk bor és gasztronómia témakörben. Az egyetem vezetése és a nemzetközi iroda munkatársai régi barátokként üdvözöltek bennünket, és kiderült, hogy a nálunk rendezett nyári egyetemi programoknak igen jó visszhangja van hazájukban. Az egyetem vezetőivel folytatott megbeszélések alapján a BUU szemeszter alapú cserékre, és – a bor és gasztronómia témán kívül – más témákban meghirdetett nyári és téli egyetemi kurzusokra is nyitott. Megbeszéltük, hogy a borászat, a turizmus és a történelem/kulturális örökség területén tudunk leginkább a jövőben együttműködni.

Utunk egy részében – egy kínai hallgatói toborzó iroda vendégeiként – Hebei tartomány több oktatási intézményébe ellátogattunk. Lehetőségünk volt két felsőoktatási intézményt megnézni, köztük egy képzőművészeti és egy technikai főiskolát, valamint egy 20.000 fős tanulói létszámú középiskolát is.

A toborzói iroda vezetőivel tárgyalást folytattunk az angol nyelvi képzéseinket érintő lehetséges együttműködési területekről: (1) érettségizett diákok fogadása teljes idejű alapképzésre; (2) főiskolai képzésben résztvevő diákok fogadása, egyéves részképzésre irányuló tanulmányokra egyetemünkön; (3) alapképzés után mesterképzésben való részvétel; (4) tradicionális kulturális programokon részvétel évente (beleértve a nyári egyetemeket).


Az ügynökség széles szakmai kapcsolatrendszerrel rendelkezik az oktatás minden szegmensében és Kína több tartományában. A tervezett együttműködés keretében kb.100 fizető diákot küldenének évente intézményünk angol nyelvi képzéseire. A gyors és zökkenőmentes kommunikáció érdekében mindkét fél kijelölt egy kapcsolattartót.
Az együttműködés részleteinek kidolgozása a következő hónapok feladata. Az együttműködés aláírását követően, mely valószínűleg 2018. év elején esedékes, az első kínai hallgatók 2018 szeptemberében várhatóak Gyöngyösön és Egerben.

Szerző: Taylerné Tóth Katalin


< Vissza