Interkulturális érzékenyítő tréning

Utolsó módosítás: 2018. november 10.

Az Eszterházy Károly Egyetem egri és gyöngyösi campusain tanuló nemzetközi hallgatók a tavalyihoz hasonlóan az idei tanévben is többnapos intenzív interkulturális felkészítésben részesülnek. A képzés célja az, hogy jobban megismerjék egymást és egymás kultúráját, szélesedjen látókörük, nyitottabbá, toleránsabbá váljanak a kulturális különbségek iránt.

A projekt idei első programja 2018. október 4-és 5-én Egerben, az egyetem B épületében zajlott, melyen a tréning első napján a nemzetközi hallgatók és oktatóik közösen vettek részt. A mintegy 50 hallgató 13 országból érkezett, a 13 oktató pedig az egyetem négy karát (GTK, BMK, PK és TTK) képviselte. A közös munka változatos formában, előbb egy nagy csoportban, majd három kisebb csoportban zajlott. A játékos csapatépítő feladatok, a szimulációs gyakorlatok és a helyzetelemzések, önreflexiók mind a pozitív attitűdök kialakítását célozták. A Pszichológia Tanszék munkatársai,- dr. Taskó Tünde és Dorner László- mellett ezúttal új trénerek is részt vettek a programban Difiore Czipczer Rita, Lindsey Cuhen és David J. Van Dyke vendégprofesszor személyében.

A Gyöngyösi Károly Róbert Campuson október 10-11-én tartották az interkulturális érzékenyítő tréninget, amelyet dr. Réthy István vezetett. A programokon 16 ország közel 40 hallgatója vett részt. A hallgatók szórakoztató, játékos feladatokat végeztek, miközben módjuk nyílt az interkulturális kommunikáció gyakorlására, megtapasztalhatták más vélemények előítélet nélküli megközelítését. Az program első napja után egy közvetlen hangulatú, kötetlen este vette kezdetét, ahol a tréning vezetője szolgáltatta az élő gitárzenét.

A programot a trénerek és a résztvevők is sikeresnek értékelték. A hallgatók visszajelzései nagyon pozitívak voltak: a többnapos tréning összekovácsolta őket, segített nekik jobban megismerni társaik kulturális hátterét és a helyi kultúrát is. A projekt következő rendezvénye - az interkulturális követő tréning - mindkét campuson novemberben lesz.


A program az EFOP-3.4.3.16-2016- 00010 „Az Eszterházy Károly Egyetem fejlesztése a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében" projekt támogatásával valósul meg.

Szöveg: Tóth Judit, interkulturális referens
Fotók: Győrváry-Kiss Ágnes, Unghváry Tamás


< Vissza